2015. szeptember 12., szombat

Egy cím nélküli történet-14. rész


Hosszas kimaradás után itt egy újabb rész, és a nagy izgalmak még csak ezután jönnek. Jó olvasást.


Trekkford végre felért annak a homokdűnének a tetejére, amit jó fél órával ezelőtt szemelt ki magának, megtörölte gyöngyöző homlokát majd lehuppant a homokba és igyekezett úrrá lenni gyors és szabálytalan lélegzetvételein. Bár a nap lassacskán nyugovóra tért a dűnék tengerébe a meleg még mindig elviselhetetlen volt, kiváltképp, ha az ember egy negyvenkilós táskával akart felkapaszkodni a környék legnagyobb dombjára.
Miután légzése kissé lassult körbenézett abban a reményben, hogy sikerült az őrzésével megbízott Hajjit lehagynia. Épp ünnepelni kezdte volna diadalát, amikor a katona a homokba fekvő férfi arca fölé hajolt.
- Csak nem gondoltad, hogy el tudsz szökni azzal, hogy, túlhajszolod magad?- Trekkford csak morgott egy sort majd megköszörülte a torkát.
- Túlhajszolni? Ugyan kérlek, hatszor ennyire is képes lennék! - A Hajji csak bőszen bólogatott eszében sem volt vitatkozni.
- Ugyanakkor – Folytatta a férfi – Nem akartam elszökni csak gondoltam megnézem milyen innen a kilátás. – Ezután megszabadult a fején lévő sapkájától és miután felült körbenézett.
A táj két részre szakadt, egyik részén a nagyobb sziklafal volt, amibe a lázadók barlangjait vésték, a másik részt a homokdűnék alkották, amik megannyi ellenség módjára zárták körbe a sziklákat, mintha csak kellékek lettek volna melyeket valaki szándékosan rakott oda, hogy elrejtse a tábort.
A férfi és kísérője is már megannyiszor látta ezt a képet, hol a felkelő nap fényében, hol pedig a lenyugvó nap rózsaszín sugarainak megvilágításában, mégis valamiért egyikük sem tudta megunni ezt a látványt, nem volt benne semmi, ami szép az emberi szem számára mégis, volt benne valami megragadó.
Trekkford a táskájáért nyúlt majd kioldotta a csatokat és kis kotorászás után köveket kezdett kipakolni a földre, egyiket a másik után és mire kiürült a zsák a kőhalom akkorára dagadt, hogy akár egy építmény alapjainak is beillett volna. A mutatványt a férfit kísérő katona csak halk sóhajtással nyugtázta.
- Netán szeretnéd már megint kritizálni a dolgokat, amiket úgy sem érthetsz meg Hajji? – A katona csak csóválta a fejét, de tudván, hogy ez úgysem lesz elég végül megszólalt.
- Távol álljon tőlem, hogy bármit is kritizáljak. Ma már harmadjára mászol fel dűnékre. Mond, csak érzed már magadon, hogy erősebb lettél? – Mire a katona befejezte Trekkford már talpon volt kezében a kiürült zsákkal.
- Te már jó ideje járkálsz a nyomomban, ami azt jelenti, hogy volt időd megfigyelni mit miért teszek. Mond, csak érzed már magadon az értelem növekedését? – Ám még mielőtt a katona válaszolhatott volna még hozzá tette – Nem? Sebaj. Szerencsére a te feladatodhoz nem kell kimagaslóan magas intelligencia. – Ezzel a férfi megindult a dombról lefelé egyenesen a lőtér irányába, a katona pedig kissé lemaradva követte a következő megjegyzés kíséretében
- Nem, nem kell, mert téged még az én kevés intelligenciám is képes könnyedén kijátszani. – Trekkford hangosan hátra kiáltott.
- Hallottam ám – S azzal futásnak eredt, remélve, hogy lehagyhatja a nyugodtan mögötte ballagó katonát.
A dolgok a sivatagban sosem egyszerűek, a Hajji nem futott a férfi után mivel pontosan ismerte a homok tulajdonságait, Trekkford nem jutott túl messzire a homok egyszer csak kicsúszott a lábai alól ő pedig arccal előre a földre zuhant, a maradék távolságot, pedig ami elválasztotta őt a dűne aljától gurulva tette meg.
Végül a kellemetlen utazásnak egy még kellemetlenebb megállás vetett véget, a férfi lendületét ugyanis a lőtér egyik kerítése állította meg, aminek tüskéi apróbb vágásokkal tették felejthetetlenné az élményt. Trekkford még magához sem tért, amikor a kísérője odaért hozzá és egy határozott mozdulattal felrántotta a földről.
- Szóltam volna, hogy ezt nem kéne, de azt hittem, hogy a kimagaslóan nagy intelligenciád minden bizonnyal tisztában van azzal, hogy a dűnék nem tartoznak a természet legstabilabb dolgai közé. – A férfi leporolta magát és úgy döntött megaláztatását nem súlyosbítja tovább, inkább a feszültséget a lőtéren vezeti le.
A Hajji is elcsendesedett és csak követte a férfit, éberen figyelve a környezetre és az esetleges veszélyekre. Bár alapjában véve komoly ember volt, most alig győzte arcáról letörölni mosolyát. Mikor először találkozott Trekkfordal a férfi nem ébresztett benne szimpátiát, azonban ahogyan az idő telt és egyre többet voltak kénytelenek egymás mellett lenni a csendes alak lassan megnyílt neki.
Sosem hitte volna, hogy egyszer vissza fogja kívánni a néma csendben üllő férfit, de azóta gyakorta megtette ezt, bebizonyosodott ugyanis, hogy védencének nem csak a nézése volt szúrós, hanem a nyelve is. 
Bár kezdetben jó harcos módjára tűrte a csipkelődéseket és a szidásokat végül a kiképzés során tanult dolgokat félretette és minden alkalmat megragadott a visszavágásra elvégre csak így élhette túl a megpróbáltatást, amit a férfi társasága jelentett.
A legtöbben egy hétig sem bírták volna a mogorva alakkal, neki még is sikerült, bár nem volt egyszerű, de így a diadal még édesebb volt, s a büszkesége még nagyobb, elvégre mégiscsak jó katona kell, legyen az, aki képes tartósan elviselni az elviselhetetlent.
A gondolatmenetet a megérkezés törte meg, miközben Trekkford fegyvert választott magának kísérője néma biccentéssel üdvözölte a téren gyakorló illetve a gyakorlókat tanító testvéreit majd tekintetét a férfira szegezte.
- Csak bölcsen barátom a méret nem minden. – Mondta mikor a védence keze egy rakétavetőre siklott.
- Aki ezt mondta az minden bizonnyal hazudott neked, a méret igenis sokat számít, elvégre néhány centin akár élet és halál is múlhat, mint azt te is tudhatod. – Vágott vissza a férfi, bár önmagában nem volt erős visszavágó, tudva, hogy kísérője korábban mesterlövész volt a szavak nagyon is hatásosak voltak.
- Nos, igen ott ahol nincs, sok a minden apró centi számít. – Bólogatott a katona ám Trekkford megunta a szópárbajt, megfordult és az időközben betöltött rakétavetővel becélzott egy bábut.
- Rohadj meg a centijeiddel együtt. – Suttogta majd meghúzta a ravaszt, a következő pillanatban a céltábla füstölgő tűzgolyóvá változott egy hatalmas robbanás kíséretében amit Trekkford elégedett vigyorgással nyugtázott.
- El kell ismernem a gyakorlásnak mégis volt értelme, bár elhasználtál annyi lövedéket, amivel egész seregeket lehetett volna megsemmisíteni végre eltaláltál valamit. – Tette hozzá a Hajji némi tapsolás kíséretében.
- Ne irigykedj, hidd, el csak gyakorolnod kell és egyszer majd te is képes leszel erre. – Szólt vissza a férfi majd a következő fegyverhez lépett.



Indiana csendesen rendezgette a táskáit a teremben, ami orvosi helyiségként szolgált, a többinél jóval barlangrész meglehetősen jó kórháznak bizonyult, a teremben egymás mellett sorakoztak a fehér függönyökkel elszigetelt ágyak, a falakra lámpák voltak szerelve, melyek külön generátorról működtek így szinte nem volt olyan helyzet ahol cserbenhagyták volna a betegeket vagy az orvosokat.
A nagy teremhez több kisebb terem is tartozott, négy műtő, amelyek hála a vezérek gondos törődésének jobban fel voltak szerelve, mint a kormányzat által működtetett, nagyvárosokban lévő hasonló létesítmények.
Ezen kívül a kórház részhez tartozott még egy darab fogorvosi rendelő is, ami már kevésbé volt jól felszerelt, de számos esetben alkalmasnak bizonyult a rá kiszabott feladatok elvégzéséhez, továbbá egy harminc ágyas sürgősségi osztály is várta a harcokban súlyos sebet kapott katonákat.
A kórház részleg felszereltségét misem bizonyítja jobban, mint az, hogy az országban előforduló valamennyi mérges kígyó mérge elleni ellenszerrel rendelkeztek, és gyakran vonultak ők ki azokra a helyekre ahová a kormányzat mentői nem voltak hajlandóak elmenni.
Talán ezeknek a mentő akcióknak volt köszönhető a lázadás hihetetlen mértékű támogatása, továbbá az, hogy soha senki nem jelentette a csapataik mozgását vagy azt, ha a vezéreik felbukkantak valahol.
Indiana a csapat idekerülése óta összebarátkozott valamennyi tábori és harctéri orvossal, illetve az önkéntes katonák közül is rengeteggel jól kijött. Mivel nem szeretett haszontalannak tűnni, gyorsan beállt segíteni a kórházban.
Ellátta a kisebb nagyobb sebeket, amiket az önkéntesek a kiképzésük alatt szereztek, rendszerezte és elpakolta a különböző módszerekkel megszerzett gyógyszereket és más életmentő dolgokat, továbbá igyekezett megtanulni mindent a helyi élővilágról, amit csak lehetett.
Gyakran kiment gyógynövényeket gyűjteni vagy segíteni a köznépen a többi orvossal együtt. Mosoly kúszott az arcára miközben eszébe jutottak a hálás mosolyok, amiket a betegeitől kapott a sebek ellátásáért cserébe, összességében elégedett volt a dolgaival hiszen viszonylag kellemes élete volt a táborban, bár sosem felejtette el mi történt a társaival a munka lefoglalta minden idejét így ha akart volna sem tudott volna szomorkodni.
Mély levegőt vett majd izmait megfeszítve felemelt egy pótalkatrészekkel teli táskát és a többi tetejére rakta. Most már végzett a feladatával, megtörölte izzadságtól gyöngyöző homlokát és még egyszer szemügyre vette munkája eredményét.
Harminc táska, ennyit válogatott át és miután mindent a megfelelő helyre pakolt a táskákat a fal mellé katonás sorba sorakoztatta, mivel azonban a hely nem volt túl nagy és a földön csak tíz táska fért el így egymásra pakolta őket három sorba. Ha mindez nem lett volna elég még fel is címkézte őket, hogy vészhelyzet esetén ne kelljen keresgélni.
Miután meggyőződött róla, hogy mindent a helyére rakott megfordult és a felügyeletével megbízott Hajjira pillantott, bár a katona kezdetben mindenképp segíteni akart végül belátta, hogy Indiana nem szorul segítségre. Miután a nő rámorgott, amiért rossz helyre pakolt pár pótalkatrészt inkább hátra húzódott és az őrségre koncentrált.
- Végeztem, indulhatunk. – A katona csak bólintott majd kinyitotta a háta mögött lévő ajtót és miután előre engedte a hölgyet ő is kisétált a nyomában.
Indiana bezárta a raktár ajtaját majd a nagytermen átsétáltak és a kórház bejáratánál leadták a kulcsokat. Innen még jó öt perc séta volt mire a megerősített barlangrésztől elértek a kijáratig és végre megpillantották a lassanként lenyugvó napot.
- Hosszú nap volt. – Mormolta a lány inkább magának, de a kísérője nem habozott válaszolni a megjegyzésre.
- Mint minden nap melletted, néha elcsodálkozom, honnan veszed ezt a sok energiát. Az újoncok példát vehetnének rólad kitartásból. – A lány felnevetve pillantott a nála egy fejjel magasabb katonára.
- Tudod nem annyira nagydolog. Ha tudod, hogy emberek vannak, akik számítanak rád, akiknek esetleg szükségük van rád, hogy ne veszítsék el a kezüket vagy a lábukat vagy esetleg az életüket akkor nem annyira nehéz legyőzni a fáradságot. – A katona csak bólogatott jelezve, hogy egyet ért.
- Csakugyan így van. Ebből vesszük mi is az erőnket. Védenünk kell és mindhalálig harcolni, mert ha mi nem tesszük, akkor elbukhat ez a csodás ügy és akkor a testvéreink, akik már meghaltak hiába adták az életüket. Ezt pedig nem engedhetjük. – Indiana bólintott majd leült a homokba, hátát a barlang falának vetette. 
Elmélyedt a csodás látványban, ahogyan a nap lassacskán lebukott a dűnék közé, mély levegőt vett, hogy tüdejét feltöltse, a friss levegővel mielőtt visszatérne a barlangrendszer furcsa illatú levegőjéhez, s újra elmerülne a rengeteg teendőjében.
Csak csendben ült és figyelt, légzése lelassult és a rengeteg gondolat mind kiürült a fejéből, most megszabadult minden gondtól és bajtól, ami a nap folyamán érte és végre nyugodtan fellélegezhetett, végre néhány perc erejéig nem kellett élet és halál felől dönteni, végre letehette válláról a terheket, amiket egésznap cipelt.
Behunyta a szemeit és kiélvezte, ahogyan a nap utolsó sugarai kellemesen cirógatják arcbőrét, mosolyogva tűrte ezt a kellemes könnyeztetést, imádta a napot, főleg ebben az időszakban, amikor már nem volt elviselhetetlenül erős.
Amikor a nap utolsó sugarai eltűntek ő is felkelt majd nyomában kísérőjével besétált a barlangba, hogy még mielőtt nyugovóra térne, elintézhesse apró-cseprő ügyeit.
Az éjszaka, mint mindig most is magával hozta a csendet, az önkéntesek és az oktatóik befejezték a gyakorlatozást és visszatértek a kijelölt szállásaikra, végül pedig Trekkford is kénytelen volt a szabályokat betartani és visszavonulni a szobájába, persze ezt úgy tette, ahogy az hozzá illett, hangos szóváltások közepette.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése